Home De Chalet Ligging en omgeving Tarieven Reservatie Huurvoorwaarden Speciale weekends Meer info

Bezienswaardigheden in omgeving

Rendeux (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Rendeux is een plaats en gemeente in de provincie Luxemburg, gelegen aan de rivier de Ourthe, in België. De gemeente telt ruim 2000 inwoners.
Rendeux, dat gelegen is tussen La Roche-en-Ardenne en Hotton heeft tal van gehuchten. De gemeente ligt te midden van een uitgestrekte natuur waarin ook het Arboretum Robert Lenoir ligt. Rendeux is een toeristische gemeente. Vele wandelaars beklimmen de vrij steile flanken van de Ourthe om te genieten van de uitzichten.
Everard Mercurian, de 4de generaal-overste van de Jezuïeten, werd er geboren in 1514. Zijn naam dankt hij trouwens aan de Latijnse vertaling van de deelgemeente Marcourt.

Kernen

De gemeente bestaat naast Rendeux zelf nog uit de deelgemeenten Beffe, Hodister en Marcourt.
Naast het dorpscentrum zelf, liggen in deze deelgemeenten nog diverse gehuchten en dorpjes. In Beffe liggen de gehuchten Trinal en Magoster. In Rendeux zelf, aan de Ourthe ligt het gehucht Rendeux-Bas iets verder stroomafwaarts. Daarnaast liggen in Rendeux-centrum nog de wijken Rendeux-Haut, Hamoul, Ronzon, en verder van de Ourthe weg de gehuchten Waharday en Chéoux. In Hodister liggen de gehuchten Gênes, Warisy en Jupille. In Marcourt liggen nog de gehuchten Marcouray, Devantave en Laidprangeleux.

Hotton/Ny

De omgevingen zullen u verrassen door haar talrijke bezienswaardigheden. De grotten van Hotton, ook genoemd ‘Grotten van Duizend en één Nacht’ met haar prachtige stalactieten (begeleide bezoeken). In het dorp ‘Wéris’, ‘The stonehenge’ van de Ardennen. In de omringende bossen zal u talrijke dolmen en rotsblokken ontdekken waarvan de herkomst nog steeds een mysterie is. Nog meer suggesties : Deulin en het wit kasteel van de 18de eeuw, Durbuy, een waar paradijs voor fijnproevers, Marche-en-Famenne of La Roche. En tenslotte het dorpje Ny, één van de mooiste dorpjes van Wallonië.

Suggesties voor de kinderen :
Openlucht speeltuin te Hotton
Het ‘Land van Ny’
Speeltuin ‘Chez Grand-Père’ in Barvaux met binnen en buiten activiteiten voor (jongere) kinderen.
Het park ‘Chlorophylle’ in Dochamps waar u het bos op een originele wijze zal ontdekken.
Op ontdekkingstocht door de waterwereld door diverse pedagogische activiteiten, tentoonstellingen… in Hotton en omgeving.
Tram door de Aisnevallei te Erezée.
Houtopia de kinderstad te Houffalize

In de omringende dorpjes van de streek staan het hele jaar door talrijke activiteiten op het programma : lokale of ambachtelijke markten, kermissen, culturele evenementen, fijnproeverwandelingen, carnavals, …
In juli en augustus kan u elke donderdagavond terecht op de ambachtelijke markt van Hotton.

 La Roche

Om de tradities en de geschiedenis van deze streek te leren kennen raden wij u aan een bezoekje te brengen aan het Museum van de Tweede Wereldoorlog, het Pottenbakkersmuseum en museum van de Ardenner ham en het spiksplinternieuwe Maalderijmuseum. Maar ook de volgende bezienswaardigheden zijn erg leuk:

Grès de La Roche "Trouw aan tradities"

De kleibewerking van La Roche kent een lange traditie en de belangrijke geschiedenis van het Blauw Aardewerk wordt hier dus opnieuw tot leven gewekt. De pottenbakkerij Grès bleus de la Roche werd in 1878 opgericht door de familie Kalb en werd in 1977 overgenomen door Jules Jacqmard, een man van de streek.
U zult de handelingen en de indrukken van weleer ontdekken, de emoties en de geuren die deel uitmaakten van het dagelijkse leven van de bakker, de slager, de apotheker en de monniken, maar ook van de Heren van La Roche en hun boeren. De nagebouwde decors zijn adembenemend en werkelijk uniek. Het atelier van de pottenbakker is authentiek.28 Rue Rompré, LA ROCHE-EN-ARDENNE

De Kapel Sainte Marguerite
De legende zegt dat deze kapel uit 1600 gebouwd werd op een bron die de waterput van het kasteel bevoorraadde. Deze waterput bestaat nog steeds en is ook zichtbaar.
De kapel bevindt zich in een buitengewoon kader, aan de rand van de oude weg die naar Luik liep. Ze bevatte het beeld van Notre-Dame de la Douleur (O.-L.-V. van Smarten) en van Sainte Marguerite (Heilige Margareta). Helaas werden deze beelden gestolen in december 1973. Sainte Marguerite werd aangeroepen door zwangere vrouwen voor een goede bevalling.

Het museum van de slag om de Ardennen

De hevige strijd van het Ardennenoffensief van 1944, waarbij talrijke gewonden vielen en 114 inwoners sneuvelden, heeft de stad La Roche voor 90% verwoest.
Een indrukwekkende fotoreportage, voertuigen uit die tijd, volledig uitgeruste poppen en zeldzame stukken zijn hier uitgestald of voorgesteld tijdens diavertoningen.
5 Rue Châmont, LA ROCHE-EN-ARDENNE

Het toeristische treintje

Tijdens de tocht kunt u de stad ontdekken om daarna verder te klimmen naar het wildpark en de bomentuin. U hebt de mogelijkheid om de twee parken te bezoeken en daarna terug naar beneden te gaan met een volgend treintje.
Vertrek: aan de voet van de kerk
Duur: +/- 50 min. (zonder bezoek aan de parken)

Het Wildpark

Het Wildpark bevindt zich op 2 km van het stadscentrum, in een buitengewoon kader. Langs het parcours van 1200 m, dat u te voet aflegt, kunt u herten, hinden, damherten, moeflons, wolven, lynxen, wilde katten, vossen, bizons, uilen en boerderijdieren bewonderen.
Er is ook een cafetaria en een speelplein. Toegang mogelijk met het toeristische treintje, met de auto of via wandeling nr. 4.
Plateau du Deister, LA ROCHE-EN-ARDENNE
  

Het spook van La Roche

Elke avond bij het vallen van de nacht loopt het spook Berthe, dochter van de graaf van La Roche in de 10de eeuw, op de muren van het kasteel om haar tragisch lot te bewenen. Het verhaal gaat dat de hand van de rijke erfgename zou toebehoren aan de ridder die in een eerlijke strijd al zijn rivalen zou overwinnen. De eerste ridder die zich aanbood was de Graaf van Montaigu. De Graaf wilde de hand van Berthe, hoewel hij wel al zijn trouw had beloofd aan gravin Alix de Salm.
Niemand durfde tegen hem te vechten, totdat er uiteindelijk een kleine ridder in het zwart hem uitdaagde. De mysterieuze ridder was niemand anders dan de vermomde gravin Alix de Salm, die een verbond had gesloten met de duivel om zich te wreken op de graaf van Montaigu en de mooie Berthe van La Roche.
De graaf werd vermoord, en de kleine ridder won de hand van Berthe. De volgende dag wilde de vader zijn dochter zien. Omdat zij niet kwam opdagen kon rende hij naar de toren naar de kamer van zijn dochter. De kamer was leeg en het raam stond open. De radeloze vader keek met afgrijzen door het raam naar de lege diepte: in de afgrond, op de rots aan de oever Ourthe, staken twee stippen af: de ene was zwart, de andere wit.

Wandeling van het spook:
Van Pasen tot half september, zaterdag bij het vallen van de nacht.
Wandeling van het spook, klank- en lichtspel:Van 8/7 tot 20/8 elke avond om 22u00.

Land van ourthe en Aisne

Vijf pijlers schragen het Land van Ourthe & Aisne: Durbuy, Erezée, Hotton, Manhay en Rendeux. We zijn hier aanbeland in het uiterste noorden van de provincie Luxemburg, een streek die in alle seizoenen toeristen aantrekt.

Pronkend met de titel van ‘kleinste stadje ter wereld’ is Durbuy allicht het meeste bekende plaatsje uit de streek. Haar geschiedenis loopt parallel met die van haar kasteel en dat heeft een turbulent verleden. Het ontstond als versterking op een eilandje in de 10e eeuw en toen al verving het een castellum. Het land van Durbuy was aanvankelijk een familiebezit, maar kwam nadien in handen van de graven van Luxemburg. De 17e eeuw was een nefaste tijd voor Durbuy. De stad werd niet alleen getroffen door een economische achteruitgang, maar oorlog en pest decimeerden de bevolking. De burcht verging het niet veel beter. Nadat hij al enkele keren was geplunderd, werd hij in 1689 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt. Maar in 1726 bouwde de familie d’Ursel opnieuw een kasteel op de oude grondvesten. In de jaren 1880 werd het voor het laatst gerenoveerd en momenteel is het de trots van Durbuy. Al even bekend is de graanhal (of ‘la Maison espagnole’) in het centrum, die al bestond in 1380. Ze was eigendom van de heer en de zetel van alle administratieve activiteiten. Ondanks haar naam diende ze slechts uitzonderlijk als graanopslagplaats.

Het stadje, dat zich koestert in een meander van de Ourthe, heeft een oud centrum dat verkeersvrij werd gemaakt. Het is er gezellig flaneren in de nauwe straatjes, langs woningen die in grote mate hun 18e-eeuwse aspect wisten te behouden.

Durbuy heeft een zeer goede naam bij fijnproevers, maar ook bij liefhebbers van actieve buitensporten die er een ongelooflijk uitgebreid programma vinden, dat gaat van quadtochten tot rotsklimmen en van rafting tot een schattenjacht. Een buitenbeentje tussen de attracties is de grote snoeivormtuin aan de oever van de Ourthe, waar meer dan 250 figuren zijn ‘gebeeldhouwd’ uit buxusbomen. Sommige planten zijn 120 jaar oud.

Een zeer aangename wandeling langs de Ourthe, niet meer dan 7 km lang, brengt ons van Durbuy naar Barvaux, ook al een toeristische klassieker en zeker bekend bij mensen die van boswandelingen houden. Een leuke ervaring voor het hele gezin is het plantaardige labyrint, dat elk jaar opnieuw wordt aangelegd rond een bepaald thema.

Het Land van Ourthe & Aisne staat voor meer dan alleen Durbuy en Barvaux. Ook op andere plaatsen valt een en ander te beleven, zoals in Bomal, aan de samenvloeiing van Ourthe en Aisne. Het is een uitvalsbasis voor verschillende wandelingen naar rotshoogtes die een mooi panorama bieden. Het plaatsje is ook bekend voor zijn zondagsmarkt: ‘la Petite Batte’. In Erezée maakt u met een toeristische tram een reis door de tijd en de mooie vallei van de Aisne. In Hotton daalt u af in de ondergrond om op een diepte van 65 meter de grootste galerij van het land te bezoeken. Manhay ten slotte mag (in het dorp Dochamps) uitpakken met het in 2002 geopende park Chlorophylle, waar bezoekers de gelegenheid krijgen om het bos op een andere manier te leren kennen.

©2008 Gerald Broddelez - All Rights Reserved - Desiged by ©2008 FrontPixel.com